Boek
Nederlands

aa bee see van Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
aa bee see van Vos en Haas
×
aa bee see van Vos en Haas aa bee see van Vos en Haas
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
ABC-prentenboek met kleurige illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Letters
Titel
aa bee see van Vos en Haas
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[24] p. : ill.
ISBN
9789020974300

Besprekingen

De wereld van letters gaat kleuters al vlug fascineren. Nog voor ze echt aan lezen toe zijn, herkennen vijfjarigen de letters van hun eigen naam op reclameborden en etiketten van voedingswaren. Ook als ze kunnen lezen, blijft het alfabet uitnodigen tot grappige rijmpjes of liedjes. Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing spelen hier handig op in met hun alfabetboekje van Vos en Haas. Voor de jongsten kan dit een eerste kennismaking betekenen met Vos en Haas. Voor gevorderde lezertjes vormen de tekeningen en de vele verwijzingen naar gebeurtenissen en eigenschappen van dieren uit de verhalen, een nieuwe ontmoeting met oude bekenden. De tekstjes nodigen uit om na te denken over letters en over de schrijfwijze van woorden. [Anita Wuestenberg]
Hardkartonnen nonsense ABC-boekje met twee afgeronde hoeken, deels geënt op de klassieke structuur, waarin alleen de 26 schrifttekens voornamelijk via klank, maar ook via de schrijfwijze van het kleine letterteken of functievergelijking ('k is net een schaar') in versjes verbonden worden met (abstracte) begrippen, of soms een dier of overeenkomende beeldgelijkenis. De twee- tot achtregelige, tamelijk ritmisch lopende versjes met overwegend eindrijm en soms alliteratie en versregels in wisselende lengte, openen met het betreffende schriftteken in de vorm van een in contrasterend oranjekleurige handgeschreven initiaal met links ervan (onduidelijk) de corresponderende kleine letter. Veelal is de betreffende letter een beginletter, maar soms staat hij ook middenin een woord. Aan elk schriftteken is een hele pagina met veel wit gewijd; B, C, P en Q worden twee aan twee behandeld. Fleurige, humorvolle illustraties in waterverf met inktcontouren, verbeeldend een of meer boekfiguren uit de ‘V…Lees verder

Aa bee see van Vos en Haas

Dit boek werd eerder al uitgegeven maar verschijnt nu als klein kartonboekje. Het neemt je bladzijde na bladzijde mee door het wondere letterland. In rijmvorm vertelt het hoe je letters moet uitspreken, in welke woorden je ze tegenkomt en hoe je ze bij een andere letter kan plaatsen om er een nieuwe te maken. In de verschillende voorbeelden worden verwijzingen gemaakt naar de avonturen van het bekende en bekroonde duo Vos en Haas. Een mooie en aantrekkelijke uitgave om jonge kinderen gevoelig te maken voor letters en woorden en te laten kennismaken met ons alfabet. Waarom er juist voor dit kartonformaat gekozen werd is niet meteen duidelijk: het ziet eruit als een peuterboek (stevig karton en veilig afgeronde hoekjes) maar sluit inhoudelijk aan bij een oudere doelgroep. Best verwarrend dus.


Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia