Gedichten van de Hongaarse dichter Miklos Radnoti (1909-1944), geschreven tijdens zijn verblijf, in de Tweede Wereldoorlog, in een Servisch werkkamp, dat hij niet overleefde.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Het schriftje uit Bor
Auteur
Miklós Radnóti
Vertaler
Arjaan Van Nimwegen Orsolya Réthelyi 1970-
Nawoord
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, copyright 2021
63 p. : ill.
ISBN
9789028212473 (hardback)

Besprekingen

De goede Hongaar

Wat moet het land van Viktor Orbán aan met Miklós Radnóti (1909-1944), de grote dichter die volledig Hongaar wilde zijn, maar als links geëngageerde Jood werd vermoord?

Op de Hongaarse televisie verscheen begin dit jaar een nieuw spotje van een grote supermarktketen. Stemmige pianomuziek, lachende gezichten van mensen die koffiebonen branden, eigenlijk alles wat je verwacht van een doorsnee reclamefilmpje. Maar de voice-over is allesbehalve doorsnee. 'Ik kan niet weten wat dit oord is voor een ander', declameert een stem. De dichtregels daarna, ruim tachtig jaar oud, zijn minstens zo bekend. Generaties scholieren leerden ze uit hun hoofd.

Het is mijn moederland, omhelsd, maar nu door vlammen,

het heeft mijn verre jeugd gewiegd, dit kleine land

Het gedicht heet Nem tudhatom ('Ik kan niet weten'), een meesterwerk uit het oeuvre van dichter Miklós Radnóti (1909-1944), bij leven al een geziene figuur en na zijn dood in de Tweede Wereldoorlog nog veel bekender. Wie in Boedapest een wandeling maakt door de Pozsonyi-straat, ziet zijn nonchalante gestalte op de hoek staan, een in brons gegoten flaneur in driedelig pak. N…Lees verder

De Hongaarse dichter Miklos Radnoti (1909-1944), in armoede en als Jood opgegroeid, die zich bekeerde tot het katholicisme, maar desondanks tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vervolgd voor zijn jood-zijn. In 1944 overleefde hij een dodenmars vanuit een Servisch werkkamp niet. In dit kamp had hij enkele gedichten geschreven, die na zijn dood werden gevonden en bekend staan als 'Het schriftje uit Bor'. Enkele van deze sprekende gedichten, over dreiging, oorlog en dood, zijn eerder vertaald en afzonderlijk verschenen. Een hunkerend gedicht aan zijn vrouw is het enige lichtpuntje. Met een uitgebreid voorwoord, een korte biografie, foto's en een nawoord van Arnon Grunberg.

Over Miklós Radnóti

Miklós Radnóti (5 mei 1909 – tussen 6 en 10 november 1944) was een Hongaars dichter uit Boedapest die slachtoffer werd van de Holocaust. In zijn laatste jaren, waarin hij op een gewelddadige manier uitgestoten werd uit de Hongaarse maatschappij (omdat hij een Jood was), identificeerde hij zichzelf ironisch genoeg in zijn gedichten meer en meer als Hongaar. In zijn gedichten vermengen avant-garde en expressionistische uitdrukkingsvormen zich met een neo-klassieke stijl, waarvan zijn Eclogen een goed voorbeeld geven. Zijn romantische liefdespoëzie is ook het vermelden waard. Hij vertaalde ook gedichten van diverse klassieke en moderne dichters.

Begin veertiger jaren moest hij, omdat hij Jood was, in de arbeidsdienst. Hij werd met een ongewapend ondersteuningsbataljon naar het Oekraïense front gestuurd. In mei 1944 trokken de verslagen Hongaren zich terug en werd Radnóti's werkbataljon tewerkgesteld in de kopermijn van Bor, in Servië. In augustus 1944 zorgde de opmars va…Lees verder op Wikipedia

Suggesties