Boek
Nederlands

Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen

Kees 't Hart (auteur)
+1
Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen
×
Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen

Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen

Genre:
In negentien verhalen schetst de auteur ogenschijnlijk autobiografische gebeurtenissen, maar met een twist.
Titel
Victorien, ik hou van je : verhalen en ontboezemingen
Auteur
Kees 't Hart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
261 p.
ISBN
9789021429441 (paperback)

Besprekingen

Kees ’t Hart (1944) heeft al een lange lijst romans, essays, verhalen en gedichten op zijn naam staan. In zijn werk beschrijft hij het wel en wee van zijn protagonisten op milde, ironische wijze. Dat doet hij ook in deze verhalenbundel. De negentien verhalen, voor een deel eerder gepubliceerd, lijken op het eerste gezicht recht-toe-recht-aan beschrijvingen. Vaak gaat het om autobiografische gebeurtenissen die bij nadere bestudering misschien toch niet zo autobiografisch zijn als ze lijken. Allerlei normale zaken lijken een absurde kant te hebben. De auteur weet de lezer op vakkundige wijze op het verkeerde been te zetten: de verteller beschrijft dit, maar is de verteller wel zo betrouwbaar? Met deze bundel probeert ’t Hart dan ook de lezer na te laten denken over de manier waarop wij op onze waarneming vertrouwen en in hoeverre dat vertrouwen terecht is.

Het zal toch niet waar zijn?

De nieuwe verhalenbundel van Kees 't Hart speelt met het schijnbaar autobiografische.

Er bestaat in het Duits een woord skurril (in het Nederlands zelden gebruikt, skurriel) dat iets als 'grotesk' betekent maar ook met iets van 'ongrijpbaar' erin. Welnu, het werk van Kees 't Hart is skurriel. Het heeft absurdistische kanten maar roept tegelijkertijd wezenlijke vragen op.

In het titelverhaal van de bundel Victorien, ik hou van je gaat 't Hart achter de tekst 'Victorien, ik hou van je' aan, die jarenlang op de Waalbrug bij Nijmegen geklad stond. Wie was die Victorien, en had ze iets met Kees' eigen verleden van doen? Het eindigt ermee dat hij een afspraakje met de zus van een zekere Victorien maakt, om erachter te komen. Of heeft hij het er soms zelf op geklad en was hij wel degelijk verliefd op haar, al ontkent hij dat nadrukkelijk? In het volgende verhaal Het proefschrift vernemen we immers dat hij ooit de naam van een geliefde op een muur heeft geklad. Het is weer een schijnbaar autobiografisch maar bizar verhaal. Een promovenda vraagt schrijver Kees 't Hart…Lees verder

Over Kees 't Hart

Kees 't Hart (Den Haag, 12 juli 1944) is een Nederlandse schrijver, dichter en literatuurcriticus.

Biografie

Kees 't Hart studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, werkte als docent aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius (Leeuwarden) en later als studiebegeleider Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit Nederland. Hij schreef romans, poëzie- en verhalenbundels en een verzameling essays.

Tussen 1994 en 1999 was hij redacteur van het literair tijdschrift De Revisor en hij stelde voor het voetbaltijdschrift Hard gras een speciaal nummer over de sportclub Heerenveen samen. Zijn ervaringen met de club lagen ten grondslag aan het dagboek :Het mooiste leven… (2001). 't Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer en woont sinds 2004 in Den Haag.

Prijzen