Boek
Nederlands

De geschiedenis van een hond : roman

John Fante (auteur), Mea Flothuis (vertaler)
+1
De geschiedenis van een hond : roman
×
De geschiedenis van een hond : roman De geschiedenis van een hond : roman

De geschiedenis van een hond : roman

Genre:
In het gezin van een mislukte scenarioschrijver speelt een enorme, seksueel gefrustreerde hond een komische rol.
Titel
De geschiedenis van een hond : roman
Auteur
John Fante 1909-1983
Vertaler
Mea Flothuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My dog stupid
Uitgever
[Amsterdam]: Meulenhoff, 2019
174 p.
ISBN
9789029093569 (hardback)

Besprekingen

Wat een huisvader lijden kan

Roman. De postume John Fante klinkt nog als de schrijver in zijn beginjaren. In De geschiedenis van een hond spoelt een akita aan bij een ontregeld gezin. Een aangespoelde hond in een smartlap zonder overdreven sentiment.

Ruig, warm, aards, cynischer dan een film noir en grappiger dan Lucille Ball: dat is het werk van John Fante (1909-1983). De Italo-Amerikaan, zoon van een metselaar uit Colorado, week uit naar Californië met de ambitie om een beroemd schrijver te worden. Daarin slaagde hij maar een heel klein beetje. Na vier autobiografische romans, waaronder Vraag het aan het stof (1939) en Wacht tot de lente, Bandini (1938), en een weinig glansrijke carrière als scenarioschrijver in Hollywood strandde hij in een buitenwijk van Santa Monica met in zijn zog een vrouw, een nest koters en een assortiment aan huisdieren. Hij kocht er een bungalow.

Dat Charles Bukowski Fante de hemel in prees, en dat hij op latere leeftijd eindelijk wat van de erkenning kreeg die hij zo vurig verlangde, verguldde de pil enigszins. Maar toch: de ketenen van huiselijkheid en zorgen hielden Fante in hun greep en de muze op afstand. Want daar zit je dan, als oudere scriptschrijver, op je gazonnetje in su…Lees verder

Hoewel een hond een belangrijke rol speelt in deze roman, wordt het middelpunt gevormd door de ik-figuur en zijn gezin. Het is echter wel de hond die ervoor zorgt dat de diverse leden van het gezin hun ware gezicht laten zien en dat een aantal beslissingen wordt geforceerd. De hoofdpersoon is een gefrustreerde scenarioschrijver die voortdurend overhoop ligt met zichzelf, zijn vrouw en zijn vier kinderen. De plotselinge verschijning van een enorm grote hond zorgt voor een aantal dolkomische situaties maar leidt ook tot een fors aantal ruzies die het vertrek van alle vier de kinderen tot gevolg hebben. De Italiaans-Amerikaanse auteur (1909-1983) was zelf scenarioschrijver, hetgeen blijkt uit de filmische vaardigheid waarmee de roman is geschreven. De vertaling draagt bij tot de uitstekende leesbaarheid van deze roman.

Over John Fante

John Fante (Boulder (Colorado), 8 april 1909 – Los Angeles, 8 mei 1983) was een Amerikaans schrijver van Italiaanse komaf.

Biografie

Fante was een zoon van een metselaar, een Italiaanse immigrant die zich had gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Hij groeide op in het stadje Boulder. In 1929 stopte hij met zijn studie aan de Universiteit van Colorado en verhuisde hij naar Los Angeles, om zich aan een schrijversloopbaan te wijden. Hij vestigde zich in de wijk Bunker Hill.

In 1932 lukte het hem voor het eerst een kort verhaal geplaatst te krijgen in The American Mercury, het tijdschrift van H.L. Mencken. Het blad plaatste in de jaren daarna meerdere verhalen van Fante. Vaak gingen de verhalen over zijn jeugd en de sneeuw van Colorado. In 1938 hielp Mencken Fante om een uitgever te vinden voor zijn eerste roman; Wait Until Spring, Bandini. Een jaar later verscheen Ask the Dust en in 1940 Dago RedLees verder op Wikipedia