Boek Nederlands

De spiegel & het licht

Hilary Mantel (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
+1
De spiegel & het licht
×
De spiegel & het licht De spiegel & het licht

De spiegel & het licht

Hilary Mantel (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
In de reeks:
Titel
De spiegel & het licht
Andere titel
De spiegel en het licht
Auteur
Hilary Mantel
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mirror & the light
Uitgever
[Amersfoort]: Meridiaan Uitgevers, 2020
1243 p.
ISBN
9789493169043 (hardback)

Besprekingen

Bidden voor de ziel van Cromwell

Acht jaar is erop gewacht maar het geduld wordt beloond: 'The Mirror & the Light' is het schitterende slotstuk van de Thomas Cromwelltrilogie van Hilary Mantel.

Londen, 19 mei 1536. Het hoofd van Anne Boleyn, de tweede vrouw van koning Henry VIII, is in een laag zaagsel gevallen. Een van Anne's gesluierde hofdames pakt het op nadat de beul het in linnen heeft gewikkeld. Thomas Cromwell, een van Henry's vertrouwelingen en verantwoordelijk voor Anne's doodsvonnis, neemt het gruwelijke spektakel waar, nuchter maar ook empathisch: "He saw how, as she received the bundle, the woman shuddered from the nape of her neck to her feet. She held it fast though, and a head is heavier than you expect. Having been on a battlefield, he knows this from experience too." ('Hij zag hoe er door de vrouw een siddering van haar nek tot aan haar voeten ging toen ze de bundel in ontvangst nam. Ze hield het echter goed vast, en een hoofd is zwaarder dan je zou verwachten. Als ex-soldaat wist hij dit ook, uit ervaring.')

Cromwell prijst zichzelf dat hij een capabele Franse beul heeft ingehuurd, ook al was die duurder dan een Engelse. De Fransman heeft Anne ni…Lees verder