Boek
Nederlands

Jubelientje leert lezen

Hans Hagen (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Jubelientje leert lezen
×
Jubelientje leert lezen Jubelientje leert lezen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Jubelientje leert van haar oma lezen en schrijven. Samen beleven ze allerlei avonturen. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Lezen
Titel
Jubelientje leert lezen
Auteur
Hans Hagen 1955-
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Editie
11e herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2006
92 p. : ill.
ISBN
90-451-0351-6

Besprekingen

Jubelientje leert schrijven. Ze kan al 'kus' schrijven en 'opa' en 'ik', maar haar eigen naam is nog wat moeilijk. Oma leert het haar met een leuk truukje en een toverboek. Samen doen ze nog heel wat meer, ze knutselen, puzzelen en gaan zwemmen. En dan is er ook nog haar vriend Dirk-Jan. Samen halen ze kattenkwaad uit, hoewel ze het niet kwaad bedoelen. De charme van het boekje zit hem overigens vooral in de ongedwongen speelse sfeer vol gezelligheid. Oma is een droom van een vrouw die de kleine kinderen onbevangen en nergens betuttelend tegemoet treedt. De korte zinnetjes met heel veel dialoog lopen bijzonder vlot. Een knap voorleesboek.

Deze elfde, herziene herdruk werd aangevuld met een schriftbladzijde, een nawoord en enkele verhalen, en nieuwe illustraties van Philip Hopman, nu in kleur. [Jan Van Coillie]
In dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Jubelientje en haar liefste oma' leert de hoofdpersoon lezen en schrijven. Samen met haar oma beleeft ze ook weer een hele hoop. Zo denken ze terug aan vroeger, bezoeken ze een hondenasiel en maken ze samen geld. De 14 traditionele verhaaltjes ontlenen hun grote kracht aan de gezellige en huiselijke sfeer. Ze hebben alle een voorspelbare en bevredigende afloop. Het taalgebruik is speels en modern. Doordat handgeschreven woorden er op een pagina naast staan, zal het boek beginnende lezers zeker aanspreken. De illustraties, nu in zachte kleuren, passen goed bij de sfeer van het verhaal. Op de stevige en uitnodigende gele omslag prijkt de lezende hoofdpersoon. Geschikt om voor te lezen aan kinderen van 4 jaar en ouder.

Jubelientje leert lezen

In dit boekje leert Jubelientje lezen. Ze is zoals de meeste zesjarigen geboeid door letters. Maar als ze aan oma vraagt: Maar, hoe doe dat dan lezen?, dan moet oma zich even in de haren krabben en ze zucht: Lezen, tsja … dat is gewoon … dat je naar de letters kijkt en dan … dan zie je ze en dan weet je wat het betekent. Snap je? Maar Jubelientje snapt het pas echt als er een traan over oma’s wang rolt wanneer die leest wat Jubelientje geschreven heeft: ik kus opa, want die woorden toveren opa in oma’s hoofd. Jubelientje krijgt van oma een ‘toverboek voor toverwoorden’ om haar nieuwe woorden in op te schrijven. Het begint met een echt kort verhaal waarin geen woord teveel staat: IK KUS KIP. Er staan ook andere verhaaltjes in het boekje met bladzijden uit het toverboek er tussenin. Dit boek is ideaal om aan het begin van het eerste leerjaar te gebruiken om kinderen tot lezen te stimuleren. De spelletjes en het toverboek van oma kunnen leerkrachten inspireren. Een aanrader!

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties