Boek
Nederlands

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr (auteur), Eefje Bosch (vertaler)

Als je het licht niet kunt zien

Genre:
Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.
Titel
Als je het licht niet kunt zien
Auteur
Anthony Doerr
Vertaler
Eefje Bosch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All the light we cannot see
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2021 | Andere uitgaves
543 p.
ISBN
9789044363661 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Oorlog à la Hollywood

De prestigieuze Pulitzer Prize voor fictie ging dit jaar naar Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr: een publieksvriendelijke roman zonder weerhaken die ook al een tijdje in onze bestsellerlijsten staat.

Een blind meisje te midden van het geweld van de Tweede Wereldoorlog: zo omschrijft de uitgever deze roman, daarmee meteen de gevoelige snaar bespelend.Als je het licht niet kunt zien is een boek dat je haast niet kunt lezen zonder de film voor je te zien, inclusief een Amélie Poulain-achtig Parijs en beelden van een om zijn as tollende camera. Die verfilming is inmiddels in de maak.

Het verhaal begint in 1934 wanneer het meisje Marie-Laure bijna zes is. Haar vader is slotenmaker bij het natuurhistorisch museum in Parijs. Hij bouwt een maquette van de Franse hoofdstad zodat Marie-Laure Parijs op de tast kan leren kennen en zich ook buitenshuis kan oriënteren. Wanneer de dreiging van de Tweede Wereldoorlog groter wordt, vluchten vader en dochter naar Saint-Malo. Ze hebben een zeldzame diamant uit de museumcollectie in hun bezit en strijken neer bij Etienne, de broer van Marie-Laures grootvader.

Doerr wisselt de Franse gebeurtenissen af met die in een Duits mijnstadje nab…Lees verder

Het verhaal begint in augustus 1944 als de geallieerden op het punt staan het Bretonse stadje Saint Malo in te nemen. Marie-Laure, een 16-jarig blind meisje, verschanst zich op de vijfde verdieping van het smalle hoge herenhuis van haar oudoom. Enkele straten verderop bivakkeert Werner, een 18-jarige Duitse soldaat die opgesloten zit onder de resten van een hotel waar zijn eenheid gelegerd was. Hij doet nog een poging om geheime zendapparatuur in het stadje op te sporen en hoort de stem van het blinde meisje voorlezen uit een boek van Jules Verne. Het verleden van de twee hoofdpersonen wordt beurtelings in afzonderlijke korte hoofdstukken chronologisch verteld. De auteur (1973) tekent beide zijden van de oorlog en introduceert het mythische verhaal over de Vlammen Zee, een kostbare blauwe diamant. Roman met veel verbeeldingskracht, een hoog verteltempo en goed uitgewerkte verhaallijnen die samen komen op de Bevrijdingsdag augustus 1944 in Saint Malo. In 2014 genomineerd voor de Amerik…Lees verder