Boek
Nederlands

Het glazen paleis

Amitav Ghosh (auteur)
De koloniale geschiedenis van Birma, Maleisie͏̈ en India in de eerste helft van de twintigste eeuw wordt beschreven aan de hand van de belevenissen van een Birmese teakhandelaar en zijn vrouw.
Titel
Het glazen paleis
Auteur
Amitav Ghosh
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The glass palace
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2001
460 p.
ISBN
90-351-2227-5

Besprekingen

Roman die een eeuw beslaat, beginnend in 1885 als de Britten Burma veroveren en de koning afzetten. Zij verbannen de koninklijke familie uit hun zogeheten Glazen Paleis in Mandalay naar India, waar zij permanent huisarrest krijgen. Een verhaal over personen in een Britse koloniale samenleving die is gecreëerd en geconsolideerd door een verdeel-en-heers politiek, gevolgd door een halve eeuw onafhankelijkheid met andere personen en andere visies. Grote vertelling, wijdse uitweidingen en perspectieven afgewisseld met haast terloopse passages door ogenschijnlijk belangrijke periodes en gebeurtenissen. Ook veel oog voor details. Door in te zoomen op deze onverwachte details uit het alledaagse weet Ghosh met scherpe waarneming en analyse essentialia fijn te verwoorden en te verheffen tot de leidende draad in zijn verhaaltrant. Spelend in twee regio's, twee denkwerelden (Brits en Oosters, koloniaal en post-koloniaal) en twee culturen. Beschreven met de blik van een oosterling die ook het wes…Lees verder

Over Amitav Ghosh

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Amitav Ghosh (Calcutta, 1956) is een Indiaas schrijver die schrijft in het Engels. Hij studeerde aan de Universiteit van Delhi en de Universiteit van Oxford.

Een eerste kennismaking met Amitav Ghosh' werk roept bij zowat alle lezers herinneringen op aan Salman Rushdie. Dat ze beiden Indiër zijn, dat ze beiden in het Engels schrijven en dat ze beiden een verhalenwereld hanteren waarin de Indische en bij uitbreiding Aziatische cultuur een belangrijke rol speelt maken die associatie evident. Maar Ghosh is geen epigoon van Rushdie. Hij heeft een eigen stem en stijl, een eigen visie en filosofie.

In 1986 verschijnt zijn eerste boek: The Circle of Reason (vertaald als Bengaals vuur of de macht van de rede, 1989 bij Het Wereldvenster). Daarin onderzoekt hij de "verenigbaarheid" van het westers rationalisme en het Indisch traditionalisme - of, als dat laatste te geringschattend klinkt, het culturele substraat van India. Meteen een groots boek rond de them…Lees verder op Wikipedia